Een Schimmel

schimmel merrie met veulenEen schimmel is een grijs paard dat niet wit, maar met een donkere kleur vacht geboren wordt (Bruin, zwart of vos) zoals hiernaast op de afbeelding te zien is.

De schimmelveulens zijn vaak te herkennen aan een lichte rand om de ogen.

 

Hoe ouder het paard, hoe witter de vacht wordt. Er is geen precieze leeftijd voor wanneer een schimmel wit wordt, dit komt met de jaren en is verschillend per paard.

 

 

G-Gen

De reden dat een schimmel wit wordt is omdat deze het G-gen bevat (Grey-gen) dit gen zorgt ervoor dat de haren langzaam aan hun pigment verliezen. Het G-gen is een dominant gen wat betekent dat een schimmel een moeder of vader heeft welke ook een schimmel is. 

Als een paard minstens 1 dominant allel heeft, wordt hij gewoon donker geboren, in de kleur die afhankelijk is van zijn andere genen. Alleen deze kleur blijft hij niet zijn hele leven houden. Naarmate de leeftijd vordert wordt het paard steeds witter, om uiteindelijk helemaal wit te zijn. Dit proces wordt veroorzaakt doordat het pigment uit de haren verdwijnt. Zijn huid blijft wel gewoon zwart, evenals zijn ogen ook niet van kleur veranderen. Daarmee onderscheid een (volwassen, uitgeschimmelde) schimmel zich van een wit paard. 

G-gen schimmel